Inovatívne pestovateľské postupy

V našej škôlke sa snažíme držať krok s dobou a využívať tak najmodernejšie postupy a techniky pri pestovaní stromov. Správny výber kvetináča má zásadný vplyv na neskorší vývoj a rast stromu. Vďaka tomu Vám vieme poskytnúť prosperujúci strom do Vašej záhrady.

1. Textilné vrecká

Moderná technológia pestovania, ktorej prednosťou je schopnosť rozvíjať zdravý koreňový systém, čím sa podporuje rýchlejší a zdravší rast stromu. Vrecká sú vyrobené z odolného priedušného materiálu, pochádzajúce z recyklovaných PET fliaš, ktorý umožňuje prerezávanie koreňov vzduchom a tým zabezpečí lepší vývoj koreňov.
textilne kvetinace-min

Hlavné benefity

Keď korene rastliny dosiahnu textilné steny nádoby, sú vystavené pôsobeniu vzduchu, čo spôsobuje ich prirodzené prerezávanie alebo rozvetvovanie. Toto prerezávanie stimuluje rast bočných koreňov a vedie k hustejšiemu a vláknitejšiemu koreňovému systému. To umožňuje lepšiu absorpciu živín, a tým rýchlejší rast nadzemných častí stromu.

Zlepšenie zdravia koreňov: Priedušná tkanina vreciek umožňuje lepšie prevzdušňovanie a okysličovanie koreňovej zóny. To podporuje zdravšie korene tým, že zabraňuje uduseniu koreňov, ku ktorému môže dôjsť v plastových kvetináčoch s obmedzenou výmenou vzduchu.

Regulácia teploty: Priedušná tkanina pomáha regulovať teplotu v koreňovej zóne. Umožňuje únik prebytočného tepla počas horúčav a poskytuje izoláciu počas nižších teplôt, čím vytvára priaznivejšie prostredie pre rast koreňov.

Zistite viac o stromčeku bez kvetináču: Sekvojovec 25 cm

Každý stromček, ktorý je ponúkaný bez kvetináča bol vypestovaný touto technológiouTým, že si vyberiete variant bez kvetináča, umožníte nám opäť sadiť do rovnakého vrecka, a tým znížiť uhlíkovú stopu z pestovania. 

2. AIR-POT systém

Technologicky pokročilý spôsob pestovania v špeciálnych vzducho-priepustných stenách kvetináča.

Nádoba Air-Pot má jedinečný dizajn, ktorý pozostáva zo série kužeľov a otvorov smerujúcich dovnútra. Tieto kužele a otvory vytvárajú v nádobe sieť vzduchových kanálov. Keď korene rastliny dosiahnu okraj nádoby, narazia na vzduchové otvory a prirodzene "zastrihnú" vzduchom. Tento proces prerezávania stimuluje rast sekundárnych koreňov, čoho výsledkom je hustejší a vláknitejší koreňový systém. V našej škôlke využívame tento systém pestovania hlavne pre vzrastlé stromy, ktoré vyžadujú vyššie nároky na pestovanie.
airpot system-min

Hlavné benefity

Zlepšený vývoj koreňov: Proces prerezávania vzduchom podporuje rast rozsiahlejšieho a silnejšieho koreňového systému, čím sa podporuje lepší príjem živín, a to vedie k rýchlejšiemu rastu stromu.

Znížené riziko točenia koreňov: Pri tradičných plastových kvetináčoch sa vyskytujú točiace sa korene okolo okrajov, čo môže viesť k viazaniu koreňov a obmedzeniu rastu. Systém Air-Pot tomuto problému predchádza tým, že presmeruje korene smerom k vzduchovým otvorom.

Lepšie okysličenie: Vzduchové kanáliky v nádobe Air-Pot umožňujú zvýšenú cirkuláciu vzduchu okolo koreňov, čím zabraňujú ich uduseniu a podporujú optimálne prevzdušnenie.

Zabraňuje prepolievaniu: Konštrukcia zabezpečuje odtok prebytočnej vody, čím sa znižuje riziko premokrenej pôdy a potenciálnej hniloby koreňov.

3. Plastové kvetináče

V našej škôlke využívame aj najrozšírenejšiu technológiu pestovania a to pestovanie stromčekov v plastových kvetináčochV súčasnosti sa jedná už o zastaralejší spôsob ako pestovať stromy. Preto sa snažíme vo väčšej miere využívať pestovanie vo vyššie spomenutých špeciálnych kvetináčoch.