Dievča, ktoré svojim životom zachránilo 1500 r. sekvoju

Julia Butterfly Hill je celoživotná environmentálna aktivistka a obrankyňa sekvojových lesov. Je taktiež známa americká environmentálna aktivistka a autorka, ktorá si získala celosvetovú pozornosť svojím dvojročným pobytom na 1500-ročnej sekvoji s názvom "Luna" v Kalifornii. Jej odhodlanie chrániť životné prostredie inšpirovalo ľudí na celom svete a naďalej ovplyvňuje zmýšľanie o ochrane prírody a aktivizme.
julia-butterfly-save-redwood-trees-1222-min
Zdroj: Tree Sisters

Raný život a aktivizmus

Julia Butterfly Hill sa narodila v roku 1974 v Mount Vernon v štáte Missouri a vyrastala v rodine, ktorá si vážila prírodu. Jej otec bol potulný kazateľ a rodina často táborila v národných parkoch a iných prírodných oblastiach. Juliina láska k prírode rástla s tým, ako objavovala prírodu a čoraz viac sa zaujímala o škody, ktoré ľudia spôsobujú životnému prostrediu svojou činnosťou.
julia hill na platforme-min
Zdroj: Honest to Paws
To ju primälo k venovaniu sa environmentálnej aktivite vo veku 22 rokov, keď sa pridala k organizácii Earth First! občianskej environmentálnej organizácie, ktorá využíva priame akcie na ochranu divokej prírody. Práve prostredníctvom hnutia Earth First! sa dozvedela o pláne spoločnosti Pacific Lumber Company vyrúbať prastarý sekvojový les v severnej Kalifornii.

Posedenie na sekvoji s menom Luna

V roku 1997 Julia vyliezla do 54 metrovej výšky na sekvoju s názvom "Luna" v lesnej rezervácii Headwaters v kalifornskom okrese Humboldt. Na 2 malých plošinách s rozmermi 1,8 x 1,8 m žila dva roky, kým sa nedosiahla dohoda medzi spoločnosťou Pacific Lumber a environmentálnou skupinou, s ktorou spolupracovala, The Earth First!
Záznam rozhovoru priamo na strome
Rozhovor začína od 1 min. 30 s.

Počas svojho pobytu na strome, ktorý trval nepretržite 738 dní, Julia znášala drsné poveternostné podmienky a vyhrážky zo strany predstaviteľov ťažobnej spoločnosti a orgánov činných v trestnom konaní. Používala telefón na solárny pohon, pomocou ktorého fungovala ako korešpondentka na strome a priťahovala pozornosť medzinárodných médií.
hill na strome-min
Zdroj: Honest to Paws

Stala sa tak hovorkyňou starobylých sekvojových lesov a hovorila o dôležitosti zachovania prírodného prostredia. Dokonca hostila televízny štáb, ktorý s ňou na strome uskutočnil rozhovor. Jej pobyt na strome upozornil celý svet na problém odlesňovania a potrebu úsilia o ochranu prírody.

Záznam z reportáže stanice NBC si môžete pozrieť na nasledujúcom videu.


Koniec pobytu

Po skončení pobytu na Lune v roku 1999 zostala sekvoja zachránená spolu s 60 m ochranným pásmom a stala sa symbolom boja proti odlesňovaniu. V marci 2006 sa však zistilo, že Luna bola poškodená neznámym človekom, ktorý do stromu zarezal pílou a spôsobil značné poškodenie. Devastácia bola natoľko vážna, že odborníci rozhodli, že stromu hrozí pád, a nakoniec bola Luna v roku 2018 spílená.

Napriek Luninej strate Juliino posedenie na strome a jej aktivizmus pomohli upozorniť na dôležitosť ochrany starých sekvojových lesov a inšpirovali mnohých ľudí, aby sa zapojili do environmentálnych aktivít. Lesná rezervácia Headwaters, kde Luna kedysi stála, bola chránená a úsilie o ochranu ďalších sekvojových lesov pokračuje.
Snímka obrazovky 2023-03-08 204003-min (1)
Zdroj: Honest to Paws

Záver

Julia Butterfly Hill sa svojím odhodlaním chrániť svet prírody stala vzorom a inšpiráciou pre mnohých ľudí na celom svete. Jej dvojročné sedenie na strome v starobylej sekvoji viedlo k napísaniu knihy "Odkaz Luny", ktorá je kronikou jej zážitkov zo sekvoje. Jej ďalšia práca ako environmentálnej aktivistky posilnila posolstvo nádeje a pripomenula nám všetkým, že je dôležité chrániť prírodu pre ďalšie generácie.

Zdroje: