Žltnutie ihličia na sekvoji a sekvojovci

Súhrn článku

  • Výmena starého alebo zatieneného ihličia
  • Intezívne sucho a vysoké teploty
  • Prepolievanie
  • Hnednutie počas zimy

Výmena starého alebo zatieneného ihličia

Ihličnaté stromy rovnako ako listnaté majú schopnosť zhadzovať staré alebo nepotrebné ihličie. Najčastejšie sa tento jav deje v priebehu leta až do jesenného obdobia, ktoré je sprevádzané žltnutím až oranžovením vnútorných alebo spodných častí konárikov. Vnútorné ihličie sa strom snaží prevažne odstrániť z dôvodu nadmerného zatienenia. Tieto časti nie sú schopné dostatočne zabezpečiť fotosyntézu a tak sú odstránené samotným stromom, ktorý ich prestane vyživovať.

žlté ihličie sekvoja-min

Spálenie mladých výhonov a stres zo sucha

Nástup vysokých teplôt a silnejšia intenzita slnečného žiarenia vie potrápiť mladé aj staré stromy, ktoré sú stresované nedostatkom vlahy. Najčastejšie trpia stromy, ktoré sú v kvetináčoch alebo na otvorenom priestore bez prirodzeného alebo umelého tienenia.

Pokiaľ má strom stres zo sucha alebo z nadmerného tepla, snaží sa zabrániť nadmernému výparu tak, že dobrovoľne zastaví prívod živín a vody do konárikov, ktoré z tohto dôvodu neskôr uschnú. Prejavuje sa to odumieraním ihličiaokrajových častí koruny smerom do vnútra. Pokiaľ sa nájde zopár konárov, netreba mať väčšie obavy a pristúpte k ich odstráneniu. V prípade väčšieho množstva odumierania konárov po celom obvode stromu značí, že strom má nedostatok vlahy a je nevyhnutná pomoc zavlažovaním.

oranžovenie ihličia na sekvoji-min

Zmena farby z dôvodu prepolievania

Dlhodobé prepolievanie predstavuje pre strom rovnaké nebezpečenstvo ako dlhodobé sucho. Nadmerné množstvo vody znižuje obsah kyslíka v pôde, čo poškodzuje jemné korene a znemožňuje rastline prijímať vodu. Rastliny vystavené nadmernej vlhkosti vykazujú rovnaké príznaky ako rastliny s koreňovou hnilobou alebo stresom zo sucha. Pri mladých sekvojovcoch sa tento problém najčastejšie prejavuje veľmi ohnutými konárikmi, ktoré vyzerajú ako uvädnuté. Ak strom trpí týmto problémom farba ihličia sa častokrát mení na sivú až fialovú.

Hnednutie ihličia počas zimy

Hnednutie, červenanie, fialovenie to všetko sú prejavy mladých jedincov, ktoré sa musia vysporiadať s príchodom mrazivého obdobia. Je to prirodzený obranný mechanizmus sekvojovcov, ktorý sa najviac prejavuje počas ranných rokov ich života. Neskôr, keď je strom väčší a starší jeho farba ihličia už zostáva nezmenená a stále zelená. V mladých začiatkoch je dobré strom ochrániť pred mrazivými vetrami.