Sekvojovec Mark Twain

Pomenovanie stromu

Počas horúceho obdobia ťaženia a objavovania sekvojovcov v horách Sierra Nevady sa stalo zvykom, že tie najväčšie stromy boli pomenovávané podľa známych osobností tej doby. Výnimkou nebol ani dodnes známy americký spisovateľ Mark Twain vlastným menom (Samuel Langhorne Clemens), po ktorom bol pomenovaný obrovský sekvojovec. Sám spisovateľ v 60. rokoch 19. stor. navštívil lokality, kde sa nachádzajú aj naše sekvojovce. Bohužiaľ strom pomenovaný na jeho počesť nečakal tak slávny osud ako jeho menovca.
objav stromov

Sekvojovec Mark Twain

Bol sekvojovec mamutí, ktorý začal rásť v roku 550 n. l. z čoho vyplýva, že začal rásť približne 75 rokov po páde Rímskej ríše. Jednalo sa o jedinca, ktorý svojou výškou 101 m a priemerom 4,8 m vzbudzoval značný obdiv a úžas. Jeho vyše 1341 ročný život však v roku 1891 smeroval ku koncu. Mnohí ľudia v Amerike a po svete stále neverili, že takéto obrovské stromy skutočne existujú a rastú na západnom pobreží USA. Prijalo sa rozhodnutie, že bude vybraný jeden strom, ktorý bude vystavený pre širokú verejnosť.

Vyrúbanie stromu

Na jeseň v roku 1891 veci začínajú naberať na obrátkach ako si poznačuje aj Samm David Dill, ktorý písal svojmu vedúcemu list v znení: Videl som pána Moora, ako hovorí, že pôjde rovno do práce a vyreže exemplár, ktorý nechá vytiahnuť. ” Dill bol zberateľom Amerického prírodovedného múzea v New Yorku. Strom Mark Twain, mal “ nádherné rozmery, jeden z najdokonalejších stromov v háji, ” napísal George H. Sherwood v kuse z roku 1902 pre múzeum, “. Podľa údajov stránky NPS.gov sa na výrube stromu zúčastnila aj armáda USA. Vyrúbanie stromu trvalo 8 dní až sa napokon rúti k zemi. Spodok kmeňa sa narezal na 2 disky, ktoré boli neskôr rozrezané na ďalšie kúsky a poslané na východné pobrežie.
Pre predstavu pozostatok kmeňa bol tak široký, že sa naň dokázalo postaviť 50 mužov.
rúbanie mark twain-min Fotka č.1: Pád Sekvojovca Mark Twain. Fotka č. 2: Pílenie stromu na 2 časti. Fotka č.3 Pózujúca skupina na kmeni po výrube.
Credit for the photos: calisphere.org

Prírodovedné múzeá

Jednotlivé časti boli prevezené do New Yorku a do Londýna, kde sa museli opäť poskladať aby tvorili kompaktný kmeň. Časti pozostávali z jedenástich okrajových a jedného centrálneho kusu. Kmene stromu môžete dodnes navštíviť v American Museum of Natural History, alebo v Londýne: Natural History Museum. V roku 2016 v Londýne prešli časti stromu generálnou úpravou, kde sa ošetrovali niekoľkoročné nánosy prachu a poškodenia dreva, tak aby vydražili ďalšie desiatky rokov byť vystavené pre verejnosť.
Prirodovedne muzeum londy sekvoja-min
Fotografie časti stromu v Londýnskom múzeu
Credit for the photos: calisphere.org

Peň po strome Mark Twain

Dodnes viete nájsť a postaviť sa na peň, ktorý zostal po vypílenom velikánovi. Nájdete ho v Kalifornii v národnom parku: Kings Canyon National Park. Vedie k nemu značená cesta, ktorú zvládne aj sviatočný turista. Ak zadáte tieto súradnice( 36°43'01.0"N 118°57'54.0"W ) do google maps, nájde Vám presnú polohu stromu aj s možnosťou virtuálnej prehliadky okolia.
stump
Peň po strome Mark Twain
Credit for the photo: Google maps, peng Shi

Zdroje:

 https://www.guernicamag.com/they-seem-to-be-immortal/

https://www.nps.gov/places/000/big-stump.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Mark_Twain_Tree#

 https://www.nhm.ac.uk/discover/giant-sequoia-slice.html